Φίλοι καλωσορίσατε




Καλωσήρθατε στο blog
Ιστορία Κατεύθυνσης, μια σελίδα όπου επιχειρώ να καταχωρίζω οργανωμένα το υλικό που χρησιμοποιώ διδάσκοντας το μάθημα της Ιστορίας (Θεωρητικής κατεύθυνσης/ Προσανατολισμού) στην Τρίτη Τάξη του Λυκείου.

4. Η επανάσταση του Θερίσου α.Τα αίτια...




View more PowerPoint from giouli

Οι σημειώσεις του μαθήματος








Εφημερίδα Κήρυξ των Χανίων



''Εν Χανίοις, πολιτική εφημερίς, εκδιδομένη κατά Παρασκευήν" Κυκλοφόρησε από την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 1901 (αρ. φ.1) μέχρι και την Παρασκευή 14 Μαρτίου 1903 (αρ. φ.55Β). Υπεύθυνος: Παρ. Κοτζαμπασάκης. Διευθυντής: Ι. Γ. Ηλιάκης. Εβδομαδιαία (Παρασκευή) τετρασέλιδη, διαστάσεων 52 Χ 34 εκ.

kirix_benizelos1.jpg

Σελίδα από ιδιόχειρο κείμενο του Ελευθερίου Βενιζέλου, των περίφημων άρθρων του ''Γεννηθήτω Φως'' ( Fiat Lux).

kirix_grafeia.jpg

Τα γραφεία της εφημερίδας ''Κήρυξ'' στην σημερινή οδό Χάληδων.




kirix_proto.jpg

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Κήρυξ, στις 7 Δεκεμβρίου 1901

kirix_venizelos.jpg

Ο ιδρυτής της εφημερίδας Κήρυξ

Στα πρώτα πέντε βαρυσήμαντα άρθρα του με τίτλο ''Γεννηθήτω Φως'' (Fiat Lux) εκθέτει την κατάσταση και απαντά στις κατηγορίες, ενώ δηλώνει ότι: «ο «Κήρυξ» διερμηνεύει τας πολιτικάς μου ιδέας». (Αρ. φ. 21)



theriso_printer.jpgΤο τυπογραφείο των επαναστατών του Θερίσου Η επανάσταση του Θερίσου από την εκπομπή "Σαν σήμερα" της ΕΡΤ
http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=32276&tsz=0&act=mMainView



ΠΗΓΗ

Στηριζόμενοι στις ιστορικές σας γνώσεις και στα στοιχεία του παραθέματος να δείξετε με ποιον κυρίως τρόπο ο Ελευθέριος Βενιζέλος δήλωσε την αντίθεσή του προς τον πρίγκιπα Γεώργιο το Μάρτιο του 1901 και πώς αντέδρασε αυτός.

Η εφημερίδα ''Κήρυξ''

Η πολιτική εφημερίδα ''Κήρυξ'' εκδόθηκε αρχικά από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, προκειμένου να υποστηρίξει τις θέσεις του και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες τις οποίες έχει εξαπολύσει εναντίον του, ο Πρίγκιπας Γεώργιος Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης, αφού τον ίδιο χρόνο τον είχε απολύσει από Σύμβουλο επί της Δικαιοσύνης της Κρητικής Πολιτείας.

Στο κύριο άρθρο του πρώτου φύλλου με τίτλο «Αντί Προγράμματος» αναπτύσσει τις θέσεις του και δηλώνει ότι είναι: «[...] Απαρασαλεύτως αφωσιωμένος εις την εθνικήν ιδέαν και βαθύτατα πεπεισμένος, ότι μόνην ριζικήν λύσιν του κρητικού ζητήματος θ' αποτελέση η προς την Ελλάδα ένωσις [...]», με την πεποίθηση ότι «[...] παραδίδοντας Κρήτην ευημερούσα και ακμάζουσα και όχι χρεωκοπημένη και παράλυτο [...]». (αρ. φ. 21).

Στα πρώτα πέντε βαρυσήμαντα άρθρα του με τίτλο ''Γεννηθήτω Φως'' (Fiat Lux) εκθέτει την κατάσταση και απαντά στις κατηγορίες, ενώ δηλώνει ότι: «ο «Κήρυξ» διερμηνεύει τας πολιτικάς μου ιδέας». (Αρ. φ. 21)

Χειρόγραφα των άρθρων αυτών γραμμένα στα γαλλικά, αλλά και άλλα δημοσιευμένα κείμενα με τίτλους όπως: «Οι αυλοκόλακες», «Μολών λαβέ, «Λάκκον ώρηξε», «Τα σύνταγμα», «Η Ελευθεροτυπία», κ.ά. έχουν ταυτιστεί με τα δημοσιευμένα αποδεικνύοντας τον πραγματικό συντάκτη τους.

Αντίπαλη της εφημερίδα είναι η ''Πατρίς'' στην οποία αρθρογραφεί ο ιδιαίτερος γραμματέας του πρίγκιπα Ανδρέας Παπαδιαμαντόπουλος. Ο δημοσιογραφικός αγώνας είναι σκληρός, εξοντωτικός. Δικαστικές διώξεις, ποινές και παύσεις σηματοδοτούν την εμφάνιση του Ελευθερίου Βενιζέλου στο δημοσιογραφικό ορίζοντα.

Η εφημερίδα του διακόπτει την κυκλοφορίας της, από 4 Απριλίου 1902 έως 31 Μαΐου 1902 (ποινή δίμηνης παύσης) και από 31 Ιανουαρίου 1903 ως τις αρχές Μαρτίου του ίδιου έτους (παύση ενός μηνός). Οριστική δε παύση, στις 14 Μαρτίου 1903 μαζί με την καταδίκη του Ελευθερίου Βενιζέλου «επί δημοσιογραφική εξυβρίσει» σε φυλάκιση 15 ημερών, την οποία και εξέτισε στις φυλακές του Ιτζεδίν.

Πηγή : http://www.kirikas.net/news/content/view/1590/51/lang,/






Προσοχή !

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΟΙ


«Κήρυξ των Χανίων»- «Γεννηθήτω φως» σελ 209 - 210 (Για να υποστηρίξει τις απόψεις του … «Γεννηθήτω φως »)

«Ηνωµένη Αντιπολίτευσις»- σελ. 210 (Γύρω από το Βενιζέλο … µε τον Πρίγκιπα.)






ΟΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ


18 Μαρτίου 1901:[σελ. 209], απόλυση Βενιζέλου από τον Γεώργιο

1904 (τέλος) :[σελ. 21], λήγει η περίοδος Γενικής Συνέλευσης και προκηρύσσονται εκλογές

26 Φεβρουαρίου 1905: [σελ. 21], προκήρυξη αντιπολιτευτικής Τριανδρίας που ζητά μεταβολή του Συντάγματος της Κρητικής Πολιτείας.

14 Μαρτίου (1905):[σελ. 210], πιθανή ημέρα εξέγερσης Θερίσου

10 Μαρτίου 1905: [σελ. 211], κήρυξη επανάστασης στο Θέρισο